Logo
Mijn 4D MENU

Home

Nieuw Landgoed Nijkerk

‘passend accent’

Richtingen woning afgestemd op de zichtlijnen landgoed

landschappelijk opzet

'het ontwerp gedeeltelijk op te laten gaan in haar omgeving'

architect

Bouw locatie: Nijkerk

Bouwer: Bouwbedrijf J. Timmer bv

Opdrachtgever: particulier

Start ontwerp: 2011

Oplevering: in aanbouw

Nieuw Landgoed Nijkerk

In het buitengebied van Nijkerk is op een groot kavel de mogelijkheid onstaan om een nieuw landhuis te bouwen. Gezamenlijk met de opdrachtgever is in een massaonderzoek gezocht naar twee mogelijke uitwerkingen van het nieuwe landhuis. In het onderzoek zijn twee modellen onderzocht namelijk, een traditioneel herkenbaar model en een nieuw eigentijds model. Uiteindelijk is er gekozen voor de laatste variant.

Het landhuis is dusdanig ontworpen dat het als een accent werkt in de omgeving, maar tegelijkertijd is er ook getracht om het ontwerp op te laten gaan in haar omgeving. Dit lijkt een paradox, maar toch is het mogelijk gebleken. De massa van het landhuis is qua vormgeving nieuw, en niet herkenbaar voor het buitengebied. Maar de plaatsing van de massa is dusdanig gekozen dat het, met de aflopende daken, zich grotendeels verkleind naar de zichtzijden rondom het kavel. Hoewel de materialisering met de toepassing van metselwerk en pannen herkenbaar is voor de omgeving is dit dusdanig qua kleurstelling gekozen dat het op dit vlak weer accentueerd met het buitengebied. Op deze manier is op verschillende onderdelen getracht om het ontwerp als een ‘passend accent’ in de omgeving vorm te geven.

Lees meer
Vorig project Volgend project