Logo
Mijn 4D MENU

Tabakhuis Nijkerk

laat u inspireren door een unieke ruimte

'Spanning tussen heden en verleden'

architect Alex Drost

'Het mooiste gebouw in Nijkerk'

burgemeester Renkema

Bouw locatie: Nijkerk

Bouwer: Bimo Bouw Onderhoud

Opdrachtgever: Tabakhuis bv

Start ontwerp: 2011

Oplevering: 2012

Tabakhuis in Nijkerk

Het Tabakhuis werd in de 18e eeuw gebouwd voor de opslag van tabak. Na de bloeiperiode van tabak heeft het gebouw in de 19e en 20e eeuw uiteenlopende bedrijfsfuncties gekend. Toen in 2009 het pand, wat inmiddels een gemeentelijk monument was, werd aangekocht was het pand in een vervallen staat maar grotendeels nog wel origineel.

Restauratie
Belangrijk uitgangspunt bij de restauratie van het pakhuis was het behoud van de oorspronkelijke structuur en de karakteristieke uitstraling. Met name de uitstraling van het industriële pand is aan de buitenzijde nog goed ter herkennen doordat er in feite niet veel aan is veranderd; alleen de dakgoot en de raamkozijnen zijn vernieuwd. Verder is het metselwerk alleen daar verbeterd daar waar dit nodig was. De oorspronkelijke voorgevel die jarenlang een gesloten karakter had is nu open doordat de luiken letterlijk zijn opengezet

Ook aan de binnenzijde is getracht de oorspronkelijke sfeer te handhaven c.q. terug te brengen. Eén van de buitenwanden is weer in haar oorspronkelijk staat gebracht door het stucwerk te verwijderen. Hierdoor is het ruwe metselwerk weer zichtbaar geworden. Ook de oude balkenstructuur met oorspronkelijke vloerdelen zijn met de nieuwe inrichting bewust in het zicht gelaten. Deze twee elementen zorgen voor een unieke sfeer in het pand. Verder is er gezocht naar optimale ruimtelijkheid. Dit is bereikt door het toepassen van glazen wanden, maar ook door de bestaande structuur op bepalende plaatsen open te breken middels vides. Hierdoor is het mogelijk om van de begane grond rechtstreeks in de kap te kijken. De nieuwe inrichting is strak, eigentijds en bewust los getrokken van de oorspronkelijke structuur. Een mooi voorbeeld hiervan is het aansluitingsdetail van de ruwhouten blokken op de verdieping die middels smalle glasstroken los van de buitenwand lijken te staan.

 

Lees meer
Vorig project Volgend project